Διαφημιστική Ζώνη

iatrico 

Συμβουλές προς τους πολίτες για ορθή χρήση των αντιβιοτικών

29 Ιουν. 2015

ορθή χρήση αντιβιοτικών
ορθή χρήση αντιβιοτικών
Rate this article:
Category:

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού

Τα αντιβιοτικά είναι φαρμακευτικές ουσίες για την καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων. Η σημασία τους για τη δημόσια υγεία είναι τεράστια, αν σκεφτούμε ότι μέχρι την ανακάλυψή τους, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες.

Τα αντιβιοτικά έχουν δράση στα μικρόβια και όχι στους ιούς. Γι' αυτόν το λόγο, οι ήπιες λοιμώξεις που συνήθως προκαλούνται από ιούς δεν χρειάζονται χορήγηση αντιβιοτικών (π.χ. κρυολόγημα).

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος, τονίζει ότι τα αντιβιοτικά πρέπει πάντοτε να χορηγούνται με την καθοδήγηση του γιατρού. Ο γιατρός θα επιλέξει το συγκεκριμένο αντιβιοτικό που είναι ενδεδειγμένο για κάθε περίπτωση, θα καθορίσει τον τρόπο που πρέπει να λαμβάνεται, τη δοσολογία και θα υποδείξει το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η θεραπεία.

Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών έχει επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς, όσο και στην κοινωνία και οδηγεί σε αντοχή των μικροβίων. Δηλαδή τα μικρόβια γίνονται πιο ισχυρά, με αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά να μην είναι πια δραστικά. Έτσι, πολλές από τις λοιμώξεις που μέχρι σήμερα θεραπεύονταν χάρη στα αντιβιοτικά, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν.

Η ορθή χρήση φαρμάκων προστατεύει την υγεία μας, αλλά και τη δημόσια υγεία. Γι' αυτό, ας μην ακολουθούμε συστάσεις φίλων, συγγενών, συναδέλφων κ.ά. όταν αναζητούμε ένα φάρμακο - πόσο μάλλον εάν αυτό είναι αντιβιοτικό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος
 Tel. +357 22819819
Cyprus Dental Association
 
Γραφείο 205 - Block B
Engomi Business Center
Λεωφόρος 28ης Οκτωβρίου 1
Έγκωμη
2414 Λευκωσία
Κύπρος 
Fax. +357 22819815
Office 205 - Block B
Engomi Business Center
1, 28th, October Avenue
Engomi
2414 Nicosia
Cyprus   
 
info@dental.org.cy
    cda@cytanet.com.cy


 
Ακολουθήστε μας σε κοινωνικά δίκτυα: