Διαφημιστική Ζώνη

iatrico 

Παιδοδοντία

Πότε εμφανίζονται στο στόμα τα πρώτα νεογιλά δόντια;
Περίπου στην ηλικία των 6 με 10 μηνών. Πρώιμη ή καθυστερημένη ανατολή των δοντιών έχει να κάνει με την κληρονομικότητα. Εάν το παιδί γίνει 18 μηνών, χωρίς να ανατείλει κανένα δόντι, τότε θα μπορούσατε να ζητήσετε συμβουλή. 

Τί να περιμένω όταν εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια;
Αυξημένη έκκριση σάλιου, διάρροια, εκνευρισμός, ανορεξία, ελαφρά συμπτώματα πυρετού και κακουχία μπορεί να παρουσιαστούν 2-3 ημέρες πριν την ανατολή του δοντιού. Σοβαρά γενικά συμπτώματα δε δικαιολογούνται από την ανατολή νεογιλών δοντιών. 

Τί μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το παιδί μου όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια;
Ο καθαρισμός του στόματος, οι ειδικοί πλαστικοί δακτύλιοι του εμπορίου, ένα παγωμένο ύφασμα ή ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα, μπορούν να αποσυμφορίσουν τα ούλα και να ανακουφίσουν το παιδί. Σε επίμονες καταστάσεις μια δόση παυσίπονου το βράδυ θεωρείται δικαιολογημένη.

Πότε ξεκινούν να “αλλάζουν” τα παιδικά δόντια;
Συνήθως στην ηλικία των 6 ετών και ολοκληρώνονται οι αλλαγές στην ηλικία των 12 περίπου. Συνήθως με την αλλαγή των πρώτων δοντιών γίνεται και η εμφάνιση των πρώτων μόνιμων γομφίων που είναι γνωστοί και ως εξαρίτες.

Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά (παιδικά) δόντια;
Γιατί :
 • εξασφαλίζουν τη μάσηση και την ομιλία,
 • συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου
 • καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών και διατηρούν το χώρο στις γνάθους για τα μόνιμα δόντια. Αν απομακρυνθούν από το στόμα πριν από το φυσιολογικό χρόνο τότε ο χώρος για τα μόνιμα δόντια μπορεί να χαθεί. 
Γιατί πρέπει να διορθώνονται τα νεογιλά (παιδικά) δόντια αφού θα αλλαχθούν;
Γιατί:
 • μπορεί να προκληθεί πόνος ή απόστημα και τότε η θεραπεία ίσως να είναι πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα
 • τα τερηδονισμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα και όταν τα μόνιμα δόντια εμφανιστούν χαλάνε πολύ πιο εύκολα. Για περίπου 6 χρόνια (από την ηλικία των 6 ως 12 ετών περίπου) συνυπάρχουν νεογιλά και μόνιμα δόντια.
Γι’αυτό τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.
 
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;
Όταν εμφανιστούν τα πρώτα δόντια και όχι μετά την ηλικία του 1 έτους. Είναι σημαντικό να γίνει εξέταση της σωστής ανατολής των δοντιών και έγκαιρη ενημέρωση των γονιών όσον αφορά στις παθήσεις των δοντιών και του στόματος, καθώς και ο σχεδιασμός ατομικού προληπτικού προγράμματος. Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί από τη βρεφική ηλικία.

Τί είναι η τερηδόνα;
Είναι η πάθηση που οδηγεί στην προοδευτική καταστροφή των σκληρών ιστών του δοντιού. Προκαλείται από τα μικρόβια της μικροβιακής πλάκας (λευκό επίχρισμα που σχηματίζεται στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται) και που μεταδίδονται στο παιδί μετά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών. Τα μικρόβια αυτά για να προκαλέσουν τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία στο στόμα υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης. Η εκδήλωση της νόσου μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς, ακόμα και κατά τον 1ο χρόνο της ζωής!
Η τερηδόνα αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των παιδιών στον κόσμο! Δεν είναι κληρονομική.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;
Με την εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
 • το σωστό καθαρισμό των δοντιών (βούρτσισμα πρωί και βράδι και χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά)
 • τη σωστή διατροφή
 • τη χρήση φθορίου
 • τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Αν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας μάλλον θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια. 

Πότε πρέπει να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών;
Το νωρίτερο το καλύτερο! Αρχίζοντας από τη γέννηση καθαρίζονται τα ούλα με βρεγμένη γαζούλα ή ύφασμα. Μόλις  ανατείλει το πρώτο δόντι βουρτσίστε με οδοντόβουρτσα και την κατάλληλη ποσότητα φθοριούχας παιδικής οδοντόκρεμας. Να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν είναι ικανά να βουρτσίσουν μόνα τους αποτελεσματικά πριν την ηλικία των 8 ετών.    

Τί οδοντόκρεμα και πόση πρέπει να χρησιμοποιεί ένα παιδί;
Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες για παιδιά με ευχάριστη γεύση, αλλά και χαμηλότερη ποσότητα φθορίου, ώστε τα μικρά παιδιά που την καταπίνουν να μην εκτίθενται στον κίνδυνο της φθορίασης που είναι πάθηση των μονίμων δοντιών λόγω υπερβολικής κατάποσης φθορίου στις ηλικίες μέχρι 6 ετών. Έτσι:
 • Από 6 μηνών - 2 ετών: Η ποσότητα οδοντόπαστας να έχει το μέγεθος μπιζελιού, ενώ η  περιεκτικότητα της σε φθόριο να μην ξεπερνά τα 500 ppm.
 • Από 2 - 6 ετών: Η ποσότητα οδοντόπαστας να έχει το μέγεθος μπιζελιού με περιεκτικότητα σε φθόριο 1000 ppm εκτός εάν ο οδοντίατρος κρίνει διαφορετικά.
 • Από 6 ετών και άνω: Κανονική ποσότητα οδοντόπαστας μεγέθους 1 εκατοστού περίπου με ποσότητα φθορίου 1450 ppm.
  Για καλύτερα αποτελέσματα το παιδί δεν χρειάζεται να ξεπλένει την οδοντόπαστα από το στόμα παρά μόνο να φτύνει την περίσσεια. 
Πρέπει να χρησιμοποιούμε στα νεογιλά δόντια το οδοντικό νήμα;
Ναι, αν έρχονται σε επαφή τα δόντια με τα διπλανά τους. Η χρήση του οδοντικού νήματος βοηθά στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια, όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει. Αν τα νεογιλά δόντια είναι αραιά τότε δεν απαιτείται η χρήση του. Στην παιδική ηλικία δεν μπορούν τα παιδιά να το χρησιμοποιήσουν μόνα τους. Απαιτείται η βοήθεια των γονιών.

Τί πρέπει να προσέχω στη δίαιτα του παιδιού μου;
Οι βασικές διαιτητικές συνήθειες του παιδιού διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντική η επιλογή των τροφών και οι σχετικές συνήθειες που υιοθετούνται. Προσπαθήστε γενικά:
 • τα γεύματα να μην ξεπερνούν τα 5-6 τη μέρα και γενικά να μην πίνει ή τρώει κάτι πέραν των γευμάτων αυτών
 • να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή άμυλο
 • μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα του ή στις διάφορες τροφές του
 • στα ενδιάμεσα γεύματα αποφύγετε τροφές που περιέχουν ζάχαρη (π.χ. καραμέλες, μπισκότα, ζαχαρούχους χυμούς) ή είναι κολλώδη (π.χ. πατατάκια, ζαχαρούχα δημητριακά), γιατί προκαλούν τερηδόνα. Αντίθετα τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί -πάντα χωρίς ζάχαρη- κρίνονται επιθυμητές.
Τα παιδιά αποδέχονται τέτοιου είδους τροφές αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουμένως σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.Προσοχή στην κρυμμένη ζάχαρη! Διαβάζετε τα συστατικά στις συσκευασίες τροφίμων. Ακόμα και σε τροφές χωρίς γλυκιά γεύση μπορεί να εμπεριέχεται ζάχαρη στα συστατικά τους (π.χ. κέτσαπ ).

Πρέπει να σταματήσουμε όλες τις τροφές με ζάχαρη ή άμυλο;
Φυσικά και όχι! Απλά επιλέξτε και δώστε τα με προσοχή. Οι ζαχαρούχες και αμυλούχες τροφές είναι πιο ασφαλείς όταν χορηγούνται κατά την διάρκεια ενός κυρίως γεύματος κι όχι ως ενδιάμεσο γεύμα. Κολλώδεις τροφές όπως καραμέλες, αποξηραμένα φρούτα κ.ά. δύσκολα απομακρύνονται με το σάλιο ή το νερό. Έτσι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν τερηδόνα σε σχέση με φαγητά που καθαρίζονται πιο εύκολα από τα δόντια. Φροντίστε να ψωνίζετε έξυπνα! Μην αποθηκεύετε στο σπίτι σας λιχουδιές. Κρατήστε τις για κάποιες ξεχωριστές στιγμές!

Τί είναι το φθόριο και πώς βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας;
Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο συχνά περιέχεται φυσικά στο νερό και σε τροφές. Δεν είναι φάρμακο και δεν θεραπεύει υπάρχουσα νόσο. Αποτελεί απλά ένα θαυμάσιο προληπτικό μέτρο ενάντια στην τερηδόνα. Αποτρέπει την απασβεστίωση (απώλεια αλάτων από την αδαμαντίνη) των δοντιών και προάγει την ενασβεστίωσή τους (ενίσχυσή της απέναντι στην τερηδόνα). Δυστυχως όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό του κυπριακού πληθυσμού δεν λαμβάνει το επαρκές φθόριο με το πόσιμο νερό, γι΄αυτό καλό είναι να επωφελούμαστε της δράσης του φθορίου και από άλλες πηγές. Ο οδοντίατρος σας θα σας καθορίσει την ποσότητα και τους τρόπους με τους οποίους χρειάζεστε να λαμβάνετε το φθόριο.  

Τί είναι η φθορίωση;
Είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου στα δόντια είτε με τη μορφή βερνικιού που επαλείφεται με πινελάκι, είτε με τη μορφή τζελ μέσα σε ειδικά δισκάρια. Γίνεται κάθε 6μηνο από τον οδοντίατρο ή και συχνότερα αν είναι απαραίτητο. Οι φθοριώσεις μειώνουν την τερηδόνα σε ποσοστό 30-40 %. 

Τί είναι οι προληπτικές καλύψεις;
Είναι διάφανα ή αδιαφανή εμφρακτικά υλικά που τοποθετούνται στις φυσιολογικές, ανατομικές οπές και σχισμές των 1ων μόνιμων γομφίων (μασητήρες ή εξαρίτες) ή και σε άλλα δόντια με έντονες οπές ή σχισμές , με σκοπό την πρόληψη της τερηδόνας στις περιοχές αυτές. Οι προληπτικές καλύψεις φράζουν τις επικίνδυνες για ανάπτυξη τερηδόνας περιοχές και προστατεύουν από την τερηδόνα σε ένα μεγάλο βαθμό. Δεν αφαιρείται συνήθως οδοντική ουσία για την τοποθέτηση τους και η διάρκεια τους κυμαίνεται από 4-6 χρόνια. Δεν χρειάζεται να γίνουν προληπτικές εμφράξεις σε όλα τα παιδιά αλλά εκεί που κρίνει ο οδοντίατρος, σύμφωνα με την ευπάθεια του παιδιού για τερηδόνα. Πρέπει να ελέγχονται κάθε 6μηνο ώστε να διορθωθούν ή να επανατοποθετηθούν αν αυτό είναι απαραίτητο.

Μέχρι ποιά ηλικία μπορεί να χρησιμοποιεί το μπιμπερό ένα παιδί; 
Καλό είναι να σταματά στην ηλικία των 12 -14 μηνών. Είναι πιο εύκολη η διακοπή σε αυτή την περίοδο και η μετάβαση στη χρήση ποτηριού. Επίσης περιορίζεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης πρώιμης τερηδόνας νεογιλής οδοντοφυίας. 

Τί είναι η πρώιμη τερηδόνα νεογιλής οδοντοφυίας ( σύνδρομο μπιμπερό);
Είναι μια σοβαρή και γρήγορα εξελισσόμενη μορφή τερηδόνας πριν το παιδί περάσει τα δύο του χρόνια. Εάν το παιδί σας αποκοιμάται έχοντας το μπιμπερό στο στόμα του μέσα στο οποίο υπάρχει γάλα, χυμός ή τσάι, τότε τα δόντια του μουλιάζουν για ώρες μέσα σ’ ένα ζαχαρούχο υγρό. Λόγω της τεράστιας παραγωγής οξέων που προκύπτει από την παρατεταμένη παρουσία σακχάρων στο στόμα και την αδυναμία του σάλιου να τα ξεπλύνει (γιατί υπάρχει μειωμένη ροή σάλιου το βράδυ) τα δόντια χαλάνε πολύ γρήγορα.
Για ν’ αποφύγετε την πρώιμη τερηδόνα θα πρέπει:
 • το παιδί να μη θηλάζει ή χρησιμοποιεί μπιμπερό κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την εμφάνιση στο στόμα των πρώτων δοντιών
 • το παιδί να μη θηλάζει ή χρησιμοποιεί μπιμπερό για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • τα δόντια του παιδιού να βουρτσίζονται πριν τον ύπνο. 
Τι γίνεται με το θηλασμό δακτύλου ή πιπίλας;
Οι συνήθειες αυτές έχουν αρνητικές συνέπειες στη σύγκλειση των δοντιών όπου δημιουργείται άνοιγμα μεταξύ πάνω και κάτω προσθίων δοντιών (ανεωγμένη δήξη) ή/και στένωση της άνω γνάθου. Εάν το παιδί διακόψει έγκαιρα αυτές τις συνήθειες τα προβλήματα είτε δεν δημιουργούνται είτε -εάν δημιουργηθούν- αυτοδιορθώνονται χωρίς ορθοδοντική παρέμβαση. Καλό είναι να σταματήσουν μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Τα περισσότερα παιδιά διακόπτουν αυτές τις συνήθειες στην ηλικία των 2-4 ετών. Εάν οι συνήθειες δεν διακοπούν μέχρι την ηλικία αυτή τότε ρωτήστε τον οδοντίατρο σας πως μπορεί να σας βοηθήσει.

Τί βλάπτει περισσότερο ο θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας;
Και τα δύο δημιουργούν τα ίδια προβλήματα. Η διακοπή της χρήσης της πιπίλας όμως είναι πολύ πιο εύκολη. 

Τί πρέπει να κάνω αν το παιδί μου σπάσει το δόντι του μετά από κτύπημα;
Επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρό σας. Αν βρείτε το σπασμένο κομμάτι τοποθετήστε το σε δοχείο με γάλα ή νερό –ίσως μπορεί να επανασυγκολληθεί από τον οδοντίατρο.

Τί πρέπει να κάνω αν «βγεί» το παιδικό δόντι μετά από κτύπημα;
Επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρό σας. Το παιδικό δόντι δεν είναι σωστό να επανατοποθετηθεί, γιατί μπορεί να τραυματιστεί το μόνιμο διάδοχο δόντι. 

Τί πρέπει να κάνω αν “βγει” το μόνιμο δόντι μετά από κτύπημα;
Επικοινωνείστε με τον οδοντίατρό σας άμεσα. Προσπαθείστε να βρείτε το δόντι, κρατείστε το από τη μύλη ( το λευκότερο τμήμα του δοντιού που φαίνεται στο στόμα) όχι από τη ρίζα και ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό για 10 δευτερόλεπτα. Βάλτε το πίσω στη θέση του, βάλτε το παιδί να δαγκώσει ένα χαρτομάντηλο  και να κρατήσει το στόμα κλειστό. Αν δεν τα καταφέρετε τοποθετείστε το σε δοχείο με γάλα ( αποφύγετε το νερό) και πηγαίνετε κατευθείαν στον οδοντίατρο. Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσετε χρόνο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος
 Tel. +357 22819819
Cyprus Dental Association
 
Γραφείο 205 - Block B
Engomi Business Center
Λεωφόρος 28ης Οκτωβρίου 1
Έγκωμη
2414 Λευκωσία
Κύπρος 
Fax. +357 22819815
Office 205 - Block B
Engomi Business Center
1, 28th, October Avenue
Engomi
2414 Nicosia
Cyprus   
 
info@dental.org.cy
    cda@cytanet.com.cy


 
Ακολουθήστε μας σε κοινωνικά δίκτυα: