Διαφημιστική Ζώνη

iatrico 

Στοματική Υγεία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ;
Η τερηδόνα είναι η πάθηση των δοντιών που προκαλείται από τα μικρόβια που έχουμε στο στόμα μας και τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) που παίρνουμε με τις τροφές. Τα μικρόβια όταν δεν απομακρυνθούν με το βούρτσισμα δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα που προσκολλάται στα δόντια, την οδοντική μικροβιακή πλάκα (ΟΜΠ).  Η ΟΜΠ διασπά  τους υδατάνθρακες παράγοντας οξέα. Τα οξέα  αυτά διαβρώνουν τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς και δημιουργούν την τερηδόνα. Εάν η τερηδόνα  δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πιθανόν να οδηγήσει σε έντονο πόνο, σε φλεγμονή, απόστημα ή ακόμα και σε απώλεια του δοντιού.
Η βλάβη που προκαλεί η τερηδόνα,  μπορεί να αποκατασταθεί, με την αφαίρεση της τερηδονισμένης οδοντικής ουσίας (χαλασμένου τμήματος του δοντιού) και την αντικατάσταση της με  σφράγισμα ( σύνθετη ρητίνη, αμάλγαμα).

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΩ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ;
Ναι! Η καθημερινή στοματική υγιεινή, δηλαδή το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, η χρήση φθορίου και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο,  συντελούν στην  πρόληψη της τερηδόνας.
Με το βούρτσισμα επιτυγχάνουμε την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών, και της ΟΜΠ από τα δόντια και άρα τη δράση των οξέων που προκαλούνται από αυτά. Ακόμα με τη χρήση του φθορίου (οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, τοπικές φθοριώσεις στο οδοντιατρείο), ενδυναμώνουμε την αδαμαντίνη (σμάλτο), των δοντιών (δημιουργία φθοριοαπατίτη), καθιστώντας τη δυσδιάλυτη στα πιο πάνω αναφερόμενα οξέα. Μεγάλη σημασία, έχει η συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης, αλλά και το είδος της ζάχαρης που καταναλώνουμε.  Οι κολλώδεις τροφές, όπως καραμέλες και σοκολάτες, δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί παραμένουν στα δόντια περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να απομακρυνθούν με το σάλιο.
Τα γεύματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 5-6 (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο και 2 μεσογεύματα) κάθε μέρα και η καλύτερη ώρα για γλυκό είναι αμέσως μετά από ένα κύριο γεύμα και όχι ως ενδιάμεσο γεύμα.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ;
Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να γίνονται ανά εξάμηνο ώστε να ελέγχονται και να προλαμβάνεται η εξέλιξη παθολογικών καταστάσεων τόσο στα δόντια όσο και στους περιοδοντικούς ιστούς (ούλα και οστούν) και όλη τη στοματική κοιλότητα.  Μην ξεχνάτε!  Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Κατά την εξαμηνιαία αυτή επίσκεψη, γίνεται καθαρισμός των δοντιών, κλινικός και αν χρειάζεται ακτινογραφικός έλεγχος για εντοπισμό τερηδονισμένων δοντιών, εντοπισμός βαθιών οπών και σχισμών που αφορούν την ανατομία των δοντιών και οι οποίες κατακρατούν τροφές που δυνατόν να οδηγήσουν σε τερηδόνα. Πολλές φορές όπου κρίνεται αναγκαίο (κυρίως σε παιδιά), γίνονται  προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (sealants), ώστε να αποφευχθεί ο τερηδονισμός των δοντιών. Ακόμα, είναι δυνατόν να εντοπιστούν έγκαιρα και άλλες παθολογικές καταστάσεις,  που πιθανόν να οφείλονται σε άλλες ασθένειες, που έχουν την αρχική τους εμφάνιση στο στόμα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ;
Η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με κλίση 45ο σε σχέση με το δόντι και κατεύθυνση προς τα ούλα και με μικρές κυκλικές κινήσεις (σαν δονήσεις) βουρτσίζονται όλες οι επιφάνειες (παρειακές προς το μάγουλο και χείλη, γλωσσικές προς τη γλώσσα και υπερώα).  Οι μασητικές επιφάνειες βουρτσίζονται με μπρος - πίσω κινήσεις.  Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά.

Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ;
Όχι, η τερηδόνα δεν κληρονομείται. Η κληρονομικότητα συμμετέχει μόνο στο σχήμα και δομή των δοντιών και των ούλων.

Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ;
Ναι, σε κάποιο βαθμό.  Τα τερηδονογόνα μικρόβια δεν υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα των νεογέννητων.  Η μετάδοσή τους γίνεται συνήθως από τη μητέρα, αλλά και από άλλα μέλη του στενού περιβάλλοντος (φροντίστρια, αδέλφια, πατέρας) όταν χρησιμοποιούνται κοινά οικιακά σκεύη καθώς με τα φιλιά στα χείλη.  Όσο νωρίτερα εγκατασταθούν τα μικρόβια αυτά στο στόμα του παιδιού τόσο αυξάνεται ο τερηδονικός κίνδυνος.

ΑΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ;
Μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να αποκαταστήσει τα δόντια που έχουν τερηδόνα.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες αποκαταστάσεων:
  • Άμεσες αποκαταστάσεις
    Είναι οι αποκαταστάσεις που ολοκληρώνονται σε ένα μόνο ραντεβού στο οδοντιατρείο. Συμπεριλαμβάνονται τα σφραγίσματα με αμάλγαμα και  τα σφραγίσματα με σύνθετη ρητίνη.
  • Έμμεσες αποκαταστάσεις
    Είναι οι αποκαταστάσεις που χρειάζονται δυο ή περισσότερα ραντεβού στο οδοντιατρείο. Συμπεριλαμβάνονται τα ένθετα, τα επένθετα, οι όψεις πορσελάνης, οι στεφάνες που κατασκευάζονται από κράματα χρυσού, βασικών μέταλλων και τα κεραμικά υλικά.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Εξαιτίας των πολλών επιλογών που υπάρχουν, θα πρέπει προτού πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε αποκατάσταση στο στόμα σας, να  ενημερωθείτε  και να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας, τις εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ;
Σφράγισμα ή έμφραξη σε ένα δόντι, είναι η διαδικασία προετοιμασίας του δοντιού από τον οδοντίατρο, κατά την οποία αφαιρείται με ειδικά εργαλεία η τερηδόνα από το δόντι και τοποθετείται ένα  υλικό αποκατάστασης (αμάλγαμα ή σύνθετη ρητίνη), προκειμένου το δόντι να αποκτήσει το αρχικό του σχήμα και να συνεχίσει να εξυπηρετεί το σκοπό του στο στόμα μας. 

ΤΟ  ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΝΟ;
Όχι! Τις περισσότερες φορές ο οδοντίατρος  προβαίνει σε τοπική αναισθησία της περιοχής, ώστε κατά τη διαδικασία του σφραγίσματος να μην υπάρχει καθόλου πόνος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΜΑΛΓΑΜΑ;
Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα που αποτελείται κυρίως από ασήμι και υδράργυρο αλλά και από χαλκό και ψευδάργυρο σε χαμηλότερη αναλογία. Είναι γνωστό ως «ασημένιο ή μαύρο σφράγισμα». Είναι το πιο δοκιμασμένο υλικό αποκατάστασης μέχρι σήμερα στην οδοντιατρική, γιατί χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΕΤΗ ΡΗΤΙΝΗ;
Είναι ένα μίγμα ακρυλικής ρητίνης και λεπτόκοκκων υαλοειδών σωματιδίων που μας δίνουν μια αποκατάσταση στο χρώμα του δοντιού. Είναι γνωστό ως «λευκό σφράγισμα».

ΠΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ ΤΟ ΑΜΑΛΓΑΜΑ;
Το αμάλγαμα είναι ένα εύχρηστο και ανθεκτικό υλικό. Είναι σχετικά πιο οικονομικό σε σχέση με αλλά υλικά.
Επιλέγεται κυρίως για σφραγίσματα στα πίσω δόντια, όπου τα φορτία από τη μάσηση είναι μεγαλύτερα  και μπορεί να αντέξει σε μεγαλύτερες πιέσεις. Έχει μεγάλη αντίσταση στη φθορά. Είναι γενικά καλά ανεκτό από τους ασθενείς.

ΠΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΕΙ ΤΟ ΑΜΑΛΓΑΜΑ;
Κατά την προετοιμασία του δοντιού ο οδοντίατρος χρειάζεται να αφαιρέσει μεγαλύτερη ποσότητα οδοντικής ουσίας, συγκριτικά με άλλους τύπους αποκαταστάσεων.
Επίσης το ασημένιο χρώμα του υλικού δεν ικανοποιεί όπως άλλα υλικά που έχουν το ίδιο χρώμα με το δόντι.

ΠΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ Η ΣΥΝΘΕΤΗ ΡΗΤΙΝΗ;
Για να γίνει ένα σφράγισμα από σύνθετη ρητίνη, ο οδοντίατρος χρειάζεται να αφαιρέσει μικρότερη ποσότητα οδοντικής ουσίας κατά το στάδιο προετοιμασίας του δοντιού, επειδή η ρητίνη μπορεί να συγκολληθεί και να συγκρατηθεί καλύτερα πάνω στα δόντια σε σχέση με το αμάλγαμα.
Επίσης η  αποκατάσταση έχει το χρώμα των δοντιών, όποτε μπορούμε να έχουμε σφραγίσματα με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

ΠΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΕΙ Η ΣΥΝΘΕΤΗ ΡΗΤΙΝΗ;
Σε δόντια που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις κατά τη μάσηση, όπως είναι τα πίσω δόντια, τα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη, εμφανίζουν μικρότερη αντίσταση στη φθορά, συγκριτικά με το αμάλγαμα.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει ένα σφράγισμα από σύνθετη ρητίνη, είναι συγκριτικά μεγαλύτερος, από τον αντίστοιχο χρόνο για ένα σφράγισμα από αμάλγαμα.
Επίσης με την πάροδο του χρόνου, οι εμφράξεις από σύνθετη ρητίνη μπορεί να εμφανίσουν  κηλίδες ή δυσχρωμίες.

ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΑΠΟ ΑΜΑΛΓΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ;
Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που να δείχνουν τεκμηριωμένα, ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλο που περιέχει υδράργυρο, ο οποίος μεμονωμένα θεωρείται τοξικό υλικό, ο υδράργυρος στο αμάλγαμα ενώνεται χημικά με άλλα μέταλλα και έτσι το τελικό κράμα, είναι σταθερό και ασφαλές,  τόσο για τις αποκαταστάσεις των δοντιών, όσο και για τον ίδιο τον οργανισμό .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΡΥΓΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;
Βρυγμός, σημαίνει σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών  που μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας ή και της νύχτας. Εξαιτίας της παραλειτουργικής αυτής κίνησης, τα δόντια μας έρχονται σε επαφή μεταξύ τους περισσότερο χρόνο από το φυσιολογικό και με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Δηλαδή των  1-2 ωρών  την ημέρα που απαιτείται για τη λειτουργία της μάσησης. Αποτέλεσμα τούτου είναι η αποτριβή, η μείωση δηλαδή του ύψους των δοντιών. Εκτός από την αποτριβή που συχνά αφορά πολλά ή όλα τα δόντια του στόματος, τα αποτελέσματα του βρυγμού μπορεί να εκδηλώνονται με πονοκέφαλο, πόνο κατά τη μάσηση, κούραση των μυών του προσώπου, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος, πόνο και θόρυβο στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις.
Δυστυχώς, η παραλειτουργία του βρυγμού γίνεται υποσυνείδητα, γι’ αυτό και συχνά οι ασθενείς με βρυγμό, δεν γνωρίζουν τα σχετικά με το πρόβλημα και δεν μπορούν να ελέγξουν το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών τους.
Δεν ξέρουμε επακριβώς τα αίτια του, άλλα από την επιστημονική έρευνα προκύπτει ότι το στρες επιβαρύνει το βρυγμό.
Η διάγνωση του βρυγμού γίνεται από τον οδοντίατρο,  ο οποίος θεραπευτικά θα επέμβει για τον έλεγχο των υπέρμετρων δυνάμεων  που ασκούνται στο στόμα, με την κατασκευή ενός νάρθηκα.
Ο νάρθηκας, είναι μια εξατομικευμένη συσκευή  από σκληρό ή μαλακό ακρυλικό υλικό, που χρησιμοποιείται από τον ασθενή σε μια από τις δύο γνάθους, έτσι ώστε να παρεμβάλλεται μεταξύ των δοντιών και να μην επιτρέπει στα δόντια να τρίβονται μεταξύ τους.
Παράλληλα, ο οδοντίατρος ρυθμίζει το νάρθηκα έτσι, ώστε οι μύες του προσώπου που υπερλειτουργούν εξαιτίας του βρυγμού, να χαλαρώσουν και τα επώδυνα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
Μετά τη χρήση του νάρθηκα από τον ασθενή, ο οδοντίατρος μπορεί να αποκαταστήσει τη φθορά των δοντιών που προκλήθηκε από το βρυγμό και το στοματογναθικό σύστημα να επιστρέψει στην αρχική ομαλή κατάσταση.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος
 Tel. +357 22819819
Cyprus Dental Association
 
Γραφείο 205 - Block B
Engomi Business Center
Λεωφόρος 28ης Οκτωβρίου 1
Έγκωμη
2414 Λευκωσία
Κύπρος 
Fax. +357 22819815
Office 205 - Block B
Engomi Business Center
1, 28th, October Avenue
Engomi
2414 Nicosia
Cyprus   
 
info@dental.org.cy
    cda@cytanet.com.cy


 
Ακολουθήστε μας σε κοινωνικά δίκτυα: